Bio

Astrid Ritmeester studeerde in 1987 af aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Als illustrator werkte ze mee aan diverse boeken maar haar uitdagingen bleken toch breder te liggen: De keuze tussen verf en linnen ( tekenen/schilderen) en stoffen en fournituren ( kleding, kostuums) was niet altijd eenvoudig te maken. In het theater kwamen voor haar deze twee elementen bij elkaar. De stap naar het ontwerpen van theaterkostuums was daardoor een hele logische. Met veel passie en plezier werkte ze mee aan theaterprodukties, tot toch de verf en het linnen weer begonnen te trekken.

Inmiddels is ze alweer een aantal jaren terug bij haar grootste passie: het schilderen van voornamelijk portretten. Klassieke portretten van de oude meesters zijn haar inspiratiebron. Ze maakte studie van de klassieke schildertechnieken met opbouw in lagen, maar ook van compositie en lichtinval. Ze schildert voornamelijk met olieverf op doek of paneel maar maakt ook portretten met pastel op papier. Altijd op zoek naar verdere verfijning in haar techniek blijft ze studeren bij hedendaagse meesters. Inmiddels zijn de portretten van Astrid gewaardeerd vanwege de zachte uitstraling, de emotie die het oproept en het licht waarmee ze speelt. Haar focus ligt op de weergave en de zeggingskracht van de ogen van de geportretteerde en als het even kan voegt ze er nog een vleugje theater aan toe. Ze schildert in opdracht en maakt vrij werk. Als toevoeging aan haar schilderijen maakt ze ook levensgrote objecten van stof met een porseleinen uitstraling.

Schilderijen van Astrid zijn geëxposeerd en gepubliceerd in binnen- en buitenland. In 2019 nam ze deel aan “Sterren op het doek”. Sinds 2020 is ze verbonden aan galerie Bonnard te Nuenen.

De schilderijen “Soulmates” en “Facing Earth” zijn onderdeel van de Lunarcodex en bevinden zich in gedigitaliseerde versie in de maanlander Odysseus die op 22 februari 2024 op de maan landde.

http://lunarcodex.com

 

 

 

fullsizeoutput_66ee

Astrid Ritmeester( The Netherlands, 1964) is a realistic portrait painter. She studied at Rietveld Art Academy in Amsterdam. After her study she also worked as a designer for theatre costumes but for the last decade her focus lies on painting. To refine her technique she attended workshops of David Gray, Jeremy Lipking and Cesar Santos. Astrid took part of several solo and group exhibitions in Dutch museums and galleries including Woman as Warriorcurated by Sergio Gomez and Didi Menendez and 33 Contemporary Chronicles of a Future Foretoldcurated by Dr. Samuel Peralta in Chicago. Her work was featured at PA online exclusives on Artsy via the Zhou B Art Center including Glorious Color curated by Lorena Kloosterboer and Adorn Me curated by Carol Hodes. She also has been published several times in PoetsArtists. Her paintings have been finalist at the Members Only Competition of the American Portrait Society. She has been commissioned portraits for theatre and private collections. Astrid lives and works in Bussum, The Netherlands.